onsdag 4 mars 2009

Vecka 19

Herregud va dagarna går fort nu..... 19veckor och 2 dagar idag. Imorgon är det dags för ultraljudet (om vi alla är friska då). Vi längtas! :-)

Helgen passerade i sjukdomens tecken. Först lillpiga sedan jag och sist ut lilleman. Mannen i huset har hittills försvarat sig starkt mot alla basilusker och förhoppningsvis slipper han blir sjuk. Just nu känns det som att vi bara jobbar, vabbar eller är sjuka..... Måtte det bli en förändring snart. Jag har många "att-göra-listor" som jag vill ska träda i bruk. :-)

Så här står det om vecka 19:
Vecka 19
Barnet väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

Foto från vecka 19 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till

Inga kommentarer: